Retkeilijä selviää kesäreissuista mainiosti muutamalla perusvarusteella

Suomalaisten retkeilyinto on viime vuosina kasvanut tasaiseen tahtiin ja etenkin perheet retkeilevät entistä aktiivisemmin yhdessä. Tätä on selitetty mm. sillä, että mediassa on ollut kattavasti esillä ohjelmia, joissa tavalliset suomalaiset kokeilevat retkeilyä ja antavat vinkkejä muillekin. Tämä matalan kynnyksen lähestyminen näkyy myös luontopoluilla ja retkikohteissa. Luontoseurat ovat panneet muutoksen iloisina merkille ja pyrkivät jatkuvasti parantamaan retkeilijöiden palveluita. Luontoon tehdään koko ajan parempia reittejä ja niitä markkinoidaan aiempaa näkyvämmin. Sosiaalisessa mediassa jaetut retkeilykokemukset ovat saaneet monen tuntemaan, että itsekin voisi kokeilla retkeilyä. Tämä onkin helppoa, sillä erityisesti kansallispuistoissa reitit on merkitty selvin opastein eikä erityisiä erätaitoja tarvita.

Päiväretkelle luontoon on helppo lähteä, sillä mukaan ei tarvita kuin vesipullo ja eväät, eikä retkiä tarvitse yleensä erikseen juuri suunnitella. Kynnys on helposti suurempi, jos on tarkoitus yöpyä matkan varrella. Suomessa on kuitenkin varsin helppo löytää majoituspaikkoja ja yöpyminen metsäoloissa onnistuu aloittelevaltakin vaeltajalta. Juhannuksen tienoilla Suomen Latu ja Luonnon päivien verkosto haastavat perinteisesti suomalaiset nukkumaan yön ulkona ja viime vuonna haasteeseen lähti mukaan tuhansia ihmisiä.

Majoitusvaihtoehtoja riittää laidasta laitaan

Majoitusvaihtoehtoja riittää laidasta laitaan

Jo nykyiselläänkin Suomen metsissä, saarissa ja tuntureilla on jo kattava verkosto laavuja, autiotupia, nuotiopaikkoja ja leirintäalueita. Retkeilyvarusteet ovat puolestaan kehittyneet jatkuvasti kevyemmiksi, mukavammiksi ja helpommiksi, joten niitä käyttää mielellään satunnaisempikin retkeilijä. Yhden yön viettää helposti ulkona, vaikka varusteina olisikin vain makuupussi ja -alusta. Jos kyseessä on pidempi reissu tai haluaa varmistaa kunnon yöunet, kannattaa varmistaa, että tärkeimmät perustarvikkeet leiriytymistä varten ovat mukana.

Majoitusvaihtoehdoista kannattaa valita juuri omaan tilanteeseen sopivin. Vaikka erämaassa yöpyminen on kokemus sinänsä, voi luonnosta nauttia, vaikka yöpyisi paremmin varustellussa vuokramökissäkin. Retkeilyn on tarkoitus olla nautinto, ei vain selviytymistä. Vaihtoehtoja todella riittää joka lähtöön, sillä majoittua voi mm. laavussa, riippumatossa, teltassa, autiotuvassa, majatalossa tai venevajassa. Kesällä ei tarvitse juuri murehtia lämmityksestä, mikäli on pakannut mukaan edes perusvarusteet. Ainoastaan hyttysiä varten kannattaa suojautua joko verkolla tai vähintään karkotteilla.

Perusvarusteilla pärjää kesällä mainiosti

Makuupussin valinta on avain mukavasti nukuttuun yöhön. Kesälläkin yöt voivat olla yllättävän kylmiä, joten makuupussin olisi hyvä olla tarpeeksi lämmin. Makuupussin valintaan vaikuttaa toki myös se, kuinka lämminverinen nukkuja on kyseessä. Miehille riittää usein hieman viileämpi makuupussi kuin naisille. Tärkeää on toki myös se, että makuupussi säilyy kuivana, vaikka kesäsade yllättäisikin. Suomen kesän vaihtelevissa sääoloissa on ylipäänsä fiksua pakata leiriytymisvarusteet vedenpitäviin pusseihin, jotta yön koittaessa varusteena ei ole kosteutta tihkuva makuupussi. Rinkan pakkaamisessa ilmatiiviit pussit säästävät myös tilaa ja jos varusteet pakkaa eri värisiin pusseihin, on ne helppo löytää kiireisemmässäkin tilanteessa.

Makuualusta on tärkeä varuste makuupussin kaveriksi, sillä se eristää makuupussin maasta ja pitää näin nukkujan lämpimänä. Alusta myös peittää terävimmät kolhut ja suojaa hieman kosteudelta. Hyvä puoli on, että alusta itsessään ei paina juuri mitään, joten sen voi heittää rinkan päälle keikkumaan.

Perusvarusteilla pärjää kesällä mainiosti

Vaihtovaatteita ei yhden yön reissulle välttämättä tarvitse, mutta monesti yöpyminen on mukavampaa yökerrasto päällä. Kuivat sukat tekevät kulkemisesta ja tietenkin nukkumisesta miellyttävämpää, joten ne kannattaa pakata mukaan oikeastaan jokaiselle reissulle. Pipo on kätevä varuste kesälläkin, sillä suurin osa lämmöstä karkaa pään kautta. Pipo päässä nukkuminen paitsi lämmittää, suojaa myös makuupussia.

Mikäli retkeily houkuttelee, mutta kuuluu lähinnä muutaman kerran vuodessa suoritettaviin aktiviteetteihin, voi varusteiden vuokraaminen olla fiksu vaihtoehto. Hyvälaatuiset varusteet eivät ole aivan halpoja ja jos ne seisovat suuren osan vuodessa kellarissa, ei sijoitus välttämättä kannata. Suomessa on jo useita erilaisia nettisivustoja, joiden kautta löytää helposti varusteet viikonloppureissulle. Samalla on helppo kokeilla, minkälaiset varusteet sopivat juuri omiin tarpeisiin, ennen kuin niihin lähtee sijoittamaan kovin suuria summia.

Ruokailu on yksi retkeilyn kohokohdista

Ruokailu on tärkeä osa retkeilyä ja säännöllinen tankkaaminen pitää retkeläisten mielialan korkealla. Ruokailujen suunnitteleminen kannattaa aloittaa säätiedotusta vilkaisemalla. Viileämmässä ilmanalassa säilyy melkein mikä tahansa ruoka, mutta kuumalla täytyy miettiä hieman tarkemmin pilaantuvien ruokien kohtaloa. Retkellä nopeasti kypsennettävät ruoat toimivat yleensä parhaiten. Moni retkeilijä turvautuu valmisruokapusseihin, mutta niiden lisäksi kaikenlainen kuivamuona ja esimerkiksi juurekset toimivat hyvin ruokana retkelläkin. Siirtämällä ruoat valmispakkauksista retkipakkauksiin säästää yleensä runsaasti tilaa ja usein saa myös kevyemmät kantamukset. Energia- ja suklaapatukat sopivat välipaloiksi, jos energiatasot alkavat laskea kesken kulkemisen. Ainakin yksi kunnollisen kokoinen vesipullo retkeilijää kohden on ehdoton varuste. Veden puhdistamista varten voi mukaan pakata myös puhdistustabletteja.

Ruokailu on yksi retkeilyn kohokohdista

Useamman päivän retkillä on hyvä varautua myös tylsiin hetkiin

Mitä siellä retkellä sitten oikein tehdään? Luonnossa kulkeminen on jo itsessään kiehtovaa, mutta taukohetkiin ja illan rauhoittumiseen on hyvä varata jotain aktiviteettia. Kirjat ovat yleensä turhan painavia retkivarusteita, mutta onneksi e-kirjoja pystyy helposti lukemaan myös kännykästä tai padilta. Padi toimii yleensä mainiosti myös perheen pienimpien viihdykkeenä, esimerkiksi sadepäivän yllättäessä. Podcastit ovat mukavaa ajanvietettä pidemmälläkin taipaleella ja niitä voi ladata myös valmiiksi reissua varten. Itse tykkään seurata reissujenkin aikana ainakin tärkeimmät futismatsit ja osuvatko omat veikkaukset oikeaan. Onneksi nettiin pääsee melkeinpä missä vaan, joten edes MM-kisojen aikaan ei ole sidottu kotisohvalle.

Nykyretkeilijä pakkaakin mukaan lisäakun, josta saa tarvittaessa virtaa laitteisiin. Tämä kannattaa jo turvallisuudenkin takia, sillä yhä useampi suunnistaa kännykän kartan avulla ja tarvittaessa on hyvä pitää yhteys auki ulkomaailmaan.

Parhailla taukopaikoilla voi iltaisin tietenkin myös saunoa ja uida, jolloin juuri muuta aktiviteettia ei kaipaakaan. Meillä on tapana pakata iltoja varten myös herkkuja mukaan ja ennen nukkumaanmenoa paistamme nuotiolla vielä tikkupullat tai vaahtokarkit. Paras palkinto päivästä on kuitenkin koko kropan valtaava ihanan raukea olo ja makoisat yöunet luonnon äänten keskellä.

Comments are closed.