Karhunkierros on oiva vaelluskohde kaiken tasoisille retkeilijöille

Oulangan kansallispuistossa, Kuusamon ja Sallan kuntien alueella sijaitseva Karhunkierroksen reitti on Suomen suosituin vaellusreitti, jonne suuntaa vuosittain noin 15 000 retkeilijää. Karhunkierros onkin erityisesti kesäaikaan joskus jopa ruuhkainen, mutta erämaamaisemat ovat silti henkeäsalpaavat. Aloittelevalle vaeltajalle Karhunkierros on turvallinen valinta, sillä reitti on selkeästi merkitty ja muut retkeilijät lisäävät turvallisuudentunnetta. Koko pituudeltaan reitti on 82 kilometriä, mutta siitä voi kulkea myös 12 kilometrin pituisen osan, jolloin kyseessä on Pieni Karhunkierros. Pienen Karhunkierroksen taittaa päivässä, mutta tämäkin reitti vaatii jonkin verran pohjakuntoa tai ainakin sisua.

Karhunkierros on oiva vaelluskohde kaiken tasoisille retkeilijöille

Selkeä ja kaunis reitti on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen

Karhunkierros on merkitty reitiksi jo vuonna 1955, joten polkua on ehtinyt tallata vuosien varrella moni jalkapari. Maisema elää jatkuvasti vuodenaikojen mukaan ja vaihtelee pitkin reittiä, joten Karhunkierrokselle voi hyvin suunnata useammankin kerran kyllästymättä. Reitin suosion hyviin puoliin kuuluu myös se, että matkan varrella löytyy autiotupia majoittumiseen ja levähdys- ja tulentekopaikkoja eväiden syöntiä varten. Maasto on pääosin helppokulkuista, mutta muutamassa kohdassa vastaan tulee jyrkempi nousu. Reitin aloituspisteeksi voi valita joko Hautajärven luontotalon tai Ristikallion parkkipaikan. Luontotalolta lähtiessä reitti on noin 10 kilometriä pidempi. Reitin päätepisteenä toimii puolestaan Rukatunturi ja halutessaan matkan voi toki kulkea myös toiseen suuntaan.

Selkeä ja kaunis reitti on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen

Perusretkeilytaidoilla ja maalaisjärjellä selviää hyvin

Reitti ei vaadi retkeilijältä erityisiä erätaitoja ja perusvarusteilla pärjää. Suunnistamisestakaan ei tarvitse juuri huolehtia, mikäli pysyy merkityllä polulla. Toki perus tulenteko-, teltanpystytys- ja retkeilytaidot kannattaa opetella ja tutustua myös ensiapuun. Mukaan on hyvä pakata alueen kartta ja reittikuvaus kannattaa lukea etukäteen, jotta voi suunnitella itselleen sopivat päivämatkat. Kesäaikaan vaellusnopeudeksi voi laskea suunnilleen kolme kilometriä tunnissa, mutta tämäkin toki vaihtelee retkeilijästä riippuen. Karhunkierrosta voi kulkea ympäri vuoden, mutta suosituin aika on toki kesäkuukausina. Talvella reitistä ylläpidetään 26 kilometrin mittaista Oulangan erämaareittiä ja muilla osuuksilla joutuu kulkemaan umpihangessa. Ehkä kauneimmillaan reitti on kuitenkin ruskan aikaan, sillä korkeilta näköalapaikoilta avautuu näkymä laajoihin, ruskan värjäämiin metsiin. Paras näköala avautuu Valtavaaran huipulta, joten sinne kiipeäminen todella kannattaa. Hurjapäisempi voi halutessaan samalla kokeilla koskenlaskua Kitkajoen kuohuissa. Halutessaan osan Karhunkierroksen reitistä voi kulkea myös vesiteitse melomalla. Sallan ja Kuusamon rajalta alkava Savilammen ja Savinajoen välinen melontareitti on pituudeltaan 13 kilometriä ja Kiutakönkään suvannosta Jäkälämutkaan kulkeva reitti puolestaan 25 kilometriä. Melontareiteistä löytyy lisätietoa kansallispuiston sivuilta.

Perusretkeilytaidoilla ja maalaisjärjellä selviää hyvin

Pieni Karhunkierros on mainio päiväretki

Pieni Karhunkierros on monelle tuttu vaellusreitti, sillä sen kulkemiseen riittää päivä ja matkan varrelle osuvat monet Oulangan kansallispuiston upeimmista näkymistä, kuten Myllykosken vanha mylly, yhdeksän metriä korkea Jyrävän vesiputous, Kallioportti ja Harrisuvanto. Reitti alkaa Juuman parkkipaikalta ja kulkee Oulangan kansallispuiston eteläpäädyssä. Reitti sisältää niin vehreitä metsiä, kuohuvia koskia kuin jylhiä kallioitakin ja reitillä ylitetään myös riippusiltoja. Reitti sisältää muutaman jyrkän nousun tai toiseen suuntaan kierrettäessä jyrkän laskun ja lisäksi polku kulkee kivikkojen läpi. Matkan varrella on myös paljon portaita. Kunnolliset kengät ovat tarpeen siis myös tällä reitillä. Taukoja varten reitiltä löytyy monta mainiota paikkaa, sillä tulentekopaikkojen lisäksi matkan varrelle osuvat myös Siilasmajan ja Myllykosken päivätuvat. Pieni Karhunkierros on rengasreitti, jonka voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, riippuen siitä, haluaako reitiltään runsaasti nousuja vai runsaasti laskuja.

Comments are closed.