Lintuharrastus avaa luonnon kauneuden uudella tavalla

Luonnossa liikkuminen tuo iloa ja vähentää stressiä. Mikä parasta, luonnossa voi samalla harrastaa monenlaista ja syventää kokemusta. Esimerkiksi lintuharrastus on yllättävän koukuttavaa puuhaa ja alkuun pääsee helposti. Mikäli haluat oppia enemmän linnuista tai vain tarkkailla siivekkäiden toimintaa, voit aloittaa oikeastaan ihan mihin aikaan vuodesta tahansa. Linnut liikkuvat päivittäin. Varaa hieman aikaa, esimerkiksi vapaapäivä, ja suuntaa luontoon. Uteliaisuus riittää, etukäteistaitoja et tarvitse.

Lintuharrastus avaa luonnon kauneuden uudella tavalla

Pakkaa mukaan lintukirja, kiikarit ja eväät

Mukaan linturetkelle kannattaa pakata paitsi maistuvat eväät, myös jokin suomalainen lintukirja Toki kattavampiakin teoksia on saatavilla, mutta metsässä kulkiessasi sinun ei tarvitse kantaa mukanasi tietoa koko Euroopan linnuista. Suomalaisia lintuja esittelevän kirjan avulla lintujen tunnistaminen on helpompaa ja tekee tarkkailusta saman tien mielenkiintoisempaa. Suomalaiset ovat olleet jo pitkään innokkaita lintuharrastajia ja tämä näkyy myös kirjallisuudessa. Laadukkaita teoksia ovat kirjakaupat ja kirjastot pullollaan.

 

Pakkaa mukaan lintukirja, kiikarit ja eväät

Ota mukaan kiikarit ja lisäksi myös kynä ja paperia. Lintujen tarkkailussa pääsee toki alkuun millä tahansa kiikareilla, mutta huomattavasti lisää sisältöä harrastukseen saat, kun käytät kiikareita, jotka suurentavat riittävästi ja toistavat värit laadukkaasti. Kiikarit auttavat siinä, että pääset näkemään tarkemmin lintujen kaikki kauniit yksityiskohdat ja höyhenten värit.

Rauhoitu luontoon ja nauti

Kun tarvittavat tavarat on pakattu, ei tarvitse tehdä muuta kuin lähteä luontoon ja hengittää syvään. Stressiä lintujen bongailusta ei kannata ottaa, sillä tätä harrastusta ei voi suorittaa väärin. Tärkeintä on keskittyä nauttimaan siitä, mitä näkee ympärillään. Samalla oppii huomaamaan aivan uudenlaisia asioita. Älä myöskään huolestu, vaikka aluksi et tunnistaisi yhtäkään lintulajia. Linturetket ovat hauskoja ja nautinnollisia, vaikka lajeja ei aluksi tunnistaisikaan. Liittyyhän retkiin joka tapauksessa myös luonnossa oleilua, uusien asioiden kokeilemista ja mainiot eväät.

Rauhoitu luontoon ja nauti

Tietoa karttuu vähitellen ja pian huomaat tuntevasi lajeja paitsi ulkonäöltä, myös niiden peruskäyttäytymisen perusteella. Helpoin tapa opetella tunnistamaan eri lajeja, on verrata niiden ulkonäköä lintukirjojen kuviin. Tässäkin auttaa nimenomaan kotimainen lintukirja, sillä niissä linnut on kuvattu Suomen oloissa tyypillisissä höyhenpeitteissään. Ulkonäön tunnistamisen jälkeen alat huomata myös yksityiskohtia, kuten minkä muotoinen nokka linnulla on ja miten sillä on tapana liikkua ja lentää. Apua saa myös muilta lintuharrastajilta, sillä niitä Suomessa riittää. Monet jakavat mielellään tietoa ja havaintojaan netissä ja neuvovat aloittelijoita.

Lintuja löytyy sekä vesirajasta että taivaalta

Lintuja voi löytää oikeastaan ihan mistä vain. Niitä näkee metsissä, rannoilla, puistoissa ja vesistöjen äärellä, mutta tavallisesti kulkiessa niihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Aluksi kannattaa katsella rauhassa ympärilleen ilman kiikareita ja vain oppia huomaamaan, missä näkyy liikettä. Tärkeää on keskittyä siinä hetkessä vain lintuihin ja kuunnella, sillä monesti linnut löytyvät myös äänen perusteella. Esimerkiksi tikan naputus on helppo tunnistaa, mutta saattaa jäädä huomaamatta, jos sitä ei erikseen keskity kuuntelemaan. Kun tikka on paikallistettu, voikin jo lähteä tutkimaan kiikareiden avulla, mikä tikka on kyseessä.

Jos lintuja ei tunnu löytyvän tarpeeksi, kannattaa kiikarit suunnata vesirajaan. Sieltä viimeistään löytyy yleensä elämää. Matalassa rantavedessä viihtyvät ainakin monet pitkillä jaloilla ja nokilla varustetut kahlaajalinnut. Lisäksi veden äärellä oleskelevat erilaiset sorsalinnut, kuten ylväs jouhisorsa, pyöreäpäinen ja viattoman oloinen tavi sekä persoonallisen ulkonäön omaava lapasorsa.

Jatkuvasti luontoa ei kannata tarkkailla vain kiikareiden läpi. Korkeammalla puiden latvoissa tai avarammalla ruohoalueella liikkuu suurempia lintuja, joita on helpompi havainnoida paljain silmin. Kun lintu on paikallistettu, voi sitä toki tutkia tarkemmin kiikareilla, mutta monesti nämä linnut jäävät huomaamatta, jos pitää kiikarit koko ajan nenällään.

 

 

 

 

Comments are closed.