Lintujen tunnistaminen pääsee vauhtiin keväällä

Kevät on erityisen mukavaa aikaa lintuharrastajalle ja myös aloittelija pääsee silloin vauhdilla sisään harrastukseen. Talvella Suomessa on lintuja melko vähän ja nekin harmaammissa talviasuissaan. Keväällä linnut alkavat muuttaa takaisin laji kerrallaan ja silloin niitä onkin helppo oppia tunnistamaan. Suomessa on jopa 460 luonnonvaraista lintulajia, joten tunnistettavaa riittää. Kaikkia lajeja ei kuitenkaan tarvitse ottaa haltuun kerralla. Tässä voi ottaa avuksi esimerkiksi 100 lintulajia -haasteen, jossa opetellaan tunnistamaan 100 yleistä lintulajia. Toinen tapa lisätä lintujen tarkkailun hauskuutta on osallistua Luontoliiton kevätseurantaan, jossa tarkkailijat ilmoittavat havaintojaan nettilomakkeella ja tästä kootaan koko maan kattavaa dataa.

Lintujen tunnistaminen pääsee vauhtiin keväällä

Soidinaika tuo esille koreat puvut ja vivahteikkaat laulut

Ensimmäiset tunnustelijat saapuvat Suomeen jo helmikuussa, mutta suurin muuttosesonki osuu huhtikuun lopulle ja toukokuun alkuun. Mitä pidempi muuttomatka linnuilla on, sitä myöhemmin ne saapuvat myös Suomeen. Viimeisenä palaavat Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa talvensa viettäneet pikkulinnut, kuten esimerkiksi useat kerttuset sekä lapinuunilintu. Muuttolintujen lisäksi keväällä pääsee myös ihastelemaan öisin pöllöjen soidinhuhuiluja. Muutenkin keväällä on hyvä aika opetella tunnistamaan lintuja myös niiden ääntelyn perusteella, sillä monet saman näköisetkin lajit on mahdollista erottaa toisistaan lauluäänen perusteella.

Pöllöjen lisäksi toki muutkin lajit etsivät keväällä seuraa ja tämä on lintuharrastajalle tunnistamisen kannalta mukavaa aikaa, kun koiraat ovat näyttävässä juhlapuvussa. Viimeistään juhannuksen aikoihin myös koirassorsat vaihtavat pukunsa soidinasusta perusväritykseen ja tämän jälkeen ne muistuttavat ulkonäöltään enemmän sorsanaarasta. Syksyllä tunnistaminen on puolestaan haasteellisempaa, sillä silloin saman kesän poikaset ovat edelleen nuoruuspuvussaan ja aikuiset puolestaan yhä enemmän talvipuvussa.

Soidinaika tuo esille koreat puvut ja vivahteikkaat laulut

Harvinaisempia lajeja ollaan valmiita odottamaan pitkäänkin

Pesintäkauden alkaessa lintujen laulu vähenee. Tällöin lintutarkkailija saa toisaalta hyvä mahdollisuuden seurata, minkä näköisiä pesiä eri linnut rakentavat. Pesät ovat usein erittäin lajityypillisiä ja eri lajit suosivat myös erilaisia pesimispaikkoja. Helsingin alueella hyvä paikka lintujen bongailuun on Vanhankaupunginlahden ympäristö, josta löytyy useita merkittyjä ulkoilureittejä ja lintutorneja. Toinen pääkaupunkiseudun lintuharrastajien suosikkipaikka on Espoon Laajalahti. Turussa kannattaa puolestaan suunnata Ruissaloon.

Harvinaisempia lajeja ollaan valmiita odottamaan pitkäänkin

Mikäli lintuja haluaa tarkkailla yhdessä pidempään harrastaneiden kanssa, kannattaa suunnata lintutornille. Siellä odotellaan yleensä porukalla silloin, kun jonkun harvinaisemman lajin tiedetään olevan matkalla Suomeen. Näin kävi myös viime keväänä, kun puskaradio tiesi kertoa vaaleanvärisen kiljukotkan olevan saapumassa Suomeen. Odotusaika lintutornissa Espoossa venyi kuitenkin niin pitkäksi, että lintutorniin päädyttiin tilaamaan pitsat. Näinkin voi siis käydä, kun harrastus vie mukanaan.

Uusia lajeja ulkomailta – ja Suomesta

Jos lintuharrastuksen haluaa nostaa kokonaan uudelle tasolle, voi lintuja suunnata bongaamaan myös ulkomaille tai yhdistää harrastuksen mukavaksi lisäksi ulkomaan lomaa. Jo naapurimaista löytyy upeita kohteita, kuten Norjan Varanginvuono, jota monet pitävät todellisena lintuharrastajien paratiisina.

Jos kaukomatkailu kiinnostaa, taatusti erikoisia lajeja löytyy Afrikan mantereelta. Maanosan länsirannikolla sijaitseva Gambia tarjoaa tarkkailtavaksi yli 500 lintulajia. Lintuja näkee runsaasti jo turistialueillakin, mutta linnuista kiinnostuneen on myös mahdollista palkata paikallinen lintuopas, joka osaa näyttää mistä pensaista ja puista löytyvät harvinaisemmat lintulajit. Afrikassa myös useat muut maat sopivat mainiosti lintuharrastajan kohteiksi. Keniassa Lake Nakuru on paras paikka flamingojen näkemiseen. Maisemat ovat kuin suoraan elokuvasta. Upeita mahdollisuuksia eri lajien bongaamiseen löytyy toki myös Australiasta ja Aasiasta.

Toisaalta Suomi on myös omalla tavallaan eksoottinen kohde, sillä kotimaamme pohjoisesta sijainnista johtuen täältä löytyy myös sellaisia lintulajeja, joita ei tapaa missään muualla. Ihmisiä matkustaakin maailman toiselta puolelta asti Suomeen katsomaan meille tuttuja lajeja, kuten palokärkiä ja käpytikkoja, tunturipöllöjä, meri- ja maakotkia, hömötiaisia, teeriä ja metsoja.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.