Lukukausi Latviassa

Latvia on Baltiassa sijaitseva valtio, jonka naapurivaltioita ovat muun muassa Viro ja Liettua. Viro onkin meille monelle suomalaiselle tuttu, mutta Latvia usein jää huomaamatta. Ahkerille automatkustajille Latvia on usein vain välipysäkki ennen Keski-Eurooppaa ja harva suomalainen lähtee sinne viikonloppumatkallekaan. Latvian pääkaupunki on Riika ja koko maa, sekä Riikakin on saanut aivan liian vähän huomiota matkailu- sekä mahdollisena opiskelukohteena. Latvia on mukavan lähellä, jotta tarvittaessa pääsee käymään kotona, mutta on kulttuurisessa mielessä kuitenkin täysin jotain muuta kuin Suomi. Sitähän usein vaihto-opiskelijavuosilta haetaankin – erilaisuutta.

Latvia on Suomen lailla hyvin luonnonläheinen, eikä ole tiheään asutettu. Latviassa asuu yhteensä noin 1,9 miljoonaa asukasta, mikä on melko paljon vähemmän, kuin Suomessa. Tosin itse maa on samalla Suomea pienempi. Riika on kuitenkin hyvin eloisa ja viihtyisä paikka. Riikassa asuu yhteensä yli 630 000 ihmistä. Riikassa onkin ison kaupungin hälinää ja se on hyvin suosittu matkakohde. Turisteja Riikassa vierailee vuosittain jopa yli kolme miljoonaa. Eloisuutta ei siis tästä kaupungista puutu! Asukasluku ja turistien määrä vahvistaa sen, että Riikassa on tarjolla kaikki tarvittavat palvelut ja vähän enemmänkin.

Latviaan voikin rohkeasti lähteä vaihto-oppilaaksi, sillä et varmasti tule tylsistymään siellä. Mikäli kaipaat ison kaupungin hälinää, suuntaa Riikaan, jossa pääset nauttimaan kauniista vanhasta kaupungista ja tietysti uudestakin alueesta. Kun taas haluat rauhoittua, lähde Latvian kauniiseen ja koskemattomaan luontoon. Latvialaiset rakastavat kulttuuria ja erityisesti laulua. Kansanlauluja on Latviassa kuulemma niin paljon, että jokainen latvialainen voisi saada oman laulunsa. Lisäksi Latvia ei ole se suosituin vaihto-opintovuoden kohde. Tästä syystä voit päästä kokemaan jotain sellaista, mitä muut eivät välttämättä ole tulleet edes ajatelleeksi!

Mitä pitää tietää

Latviassa puhutaan äidinkielenä latviaa, joka ei muistuta oikein suomalaisille mitään tuttua kieltä. Lisäksi Latviassa puhutaan paljon venäjää ja siellä onkin paljon venäjän kieltä puhuvia asukkaita, sekä turisteja. Latvian valuutta on euro ja kello on siellä yhtä paljon kuin Suomessakin. Latviaa on ennen pidetty kalliimpana kuin Viroa, mutta nykyisin hintataso on sama, ellei jopa edullisempi. Latvian yksi suurimpia yhtiöitä on airBaltic, joka lentää säännöllisesti Riikan lentokentältä myös Suomeen. Riikasta pääsee kätevästi matkustamaan kaikkialle maailmaa.

Mitä pitää tietää

Joulun ystävien kannattaa ainakin harkita Latviaan lähtemistä, sillä tiesitkö, että maailman ensimmäinen joulukuusi on historiankirjojen mukaan koristeltu juuri Latviassa? Uskomatonta! Kaikkea sitä jää historiaan ja näin on kirjattu vuodelle 1510. Lisäksi latvialaisilla ja suomalaisilla on yksi yhteinen mielenkiinnonkohde – jääkiekko! Latvialaiset rakastavat jääkiekkoa lähes yhtä paljon kuin suomalaiset ja myös suomalaiset jääkiekkofanit osaavat varmasti nimetä muutaman tunnetun latvialaisen jääkiekkoilijan. Latviassa juhlitaan myös juhannusta samalla lailla, kuin Suomessa. Maaseutu, kokko ja olutta. Nämä ovatkin niitä hauskoja yksityiskohtia, jotka muistuttavat suomalaiselle opiskelijalle niitä tuttuja kotimaisia perinteitä, mutta samalla niissä on kuitenkin omat vivahteensa.

Latvia tarjoaa opiskelumahdollisuuksia monipuolisesti ja kannattaakin tosissaan harkita ainakin yhtä lukukautta Latviassa. Asumisjärjestelyt hoituvat varmasti ja lisäksi Latviassa asuu jonkin verran suomalaisia, jolta voi kysyä apua erilaisten järjestöjen ja ryhmien kautta. Sinne ei siis tarvitse lähteä yksin pelkäämään, vaan pienen palan Suomea löytää aina varmasti. Samaan aikaan suosittelemme rohkeasti kokeilemaan uusia asioita, tutustumaan uusiin alueisiin ja nauttimaan Latvian tarjoamista perinneherkuista, sekä tietysti ottaa osaa perinteisiin muutenkin. Jo yhden lukukauden viettäminen ulkomailla voi piristää sinua tavalla, jota et olisi varmasti osannut edes ajatella. Ei muuta kuin tutkimaan mahdollisuuksia ja etsimään hyviä lentolippuja. Niitä löytyy varmasti!

Comments are closed.