Matkailun Uudet Ideat Rovaniemelle

Rovaniemi tunnetaan Joulupukin maana ja monen monet turistit ympäri maailmaa löytävät paikalle. Se, miten virkistää alueen taloudellista tuottoa vaatii jo hieman erikoisempia ideoita perinteisen matkamuistomyymälän, joulupukin kuvaamisen ja koira ajeluiden rinnalle. Tässä muutamia hieman erikoisempia ideoita alueen yrittäjille.

Pakuri

Suomesta jo vientinä ulkomaille lähtevä pakuri on sienikasvi, joka kasvaa lahoavassa koivussa. Koivuklapien sijasta muutamat koivikon omistajat ovat jo tehneet pakurilla bisnestä ja onnistuneet kasvattamaan tuottonsa. Pakurista parhaillaan, kun saa kovaa kauppahintaa ja verrattuna nuoren koivun polttopuuksi hakkaamisen hintaa ja pakurin myymisen tuottoa, on pakuri selvästi kannattavampi metsän omistajalle. Mutta idea ei ole vielä ottanut Suomessa tulta purjeisiin, vaikka muutamia sijoitusyhtiöitä onkin jo pakurin kasvattamisessa mukana. Erityisesti pakuria menee runsaasti Kiinan ja Japanin markkinoille ja totaalista buumia kuitenkin vielä odotetaan. Nyt pakuri on metsänomistajille kuitenkin vielä lähes tuntematon käsite ja koivikkojen omistajille pelottava sijoituskohde, sillä siitä ei ole vielä kuitenkaan niin yleisesti Suomessakaan tietoa varsinkaan bisnes mielessä. Pakuri ehkäpä koetaan vielä tietyn ryhmän omaksi terveystuotteeksi, mutta tutkimusten ja niistä saatujen tulosten valossa pakuri tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti yksi kovimmista terveydellisistä vientituotteista Suomesta. Pakurin kasvatus on suhteellisen helppoa ja markkinoilla myydäänkin jo aloituspakkauksia, joissa pakuria on kasvatettu laboratorio olosuhteissa sellaiseksi, että sen istuttaminen puuhun on helppoa ja vaivatonta. Kasvaminen vie aikansa, mutta silti vähemmän aikaa kuin polttopuuksi kelpaavan koivun kasvattaminen.

Elämysmatkailuun uusia tuulia myös kesällä

Elämysmatkailussa voidaan yhdistää useampia tuottoisia tapoja samaksi pakkaukseksi. Tätä harrastetaan jo ulkomailla muun muassa Costa Ricasta löytyy viidakkopalstoja, joissa kasvatetaan ruuaksi kelpaavia hedelmiä ja muita hyötykasveja. Tähän on lisätty uusi aspekti, joka on turistien tuominen suoraan puhtaan ruuan äärelle poimimaan itse oman ravintonsa. Tätä kutsutaan ruokaelämysmatkailuksi. Samoin viinitarhat jo kautta aikain tekevät samaa. Turistit ja matkailijat tuodaan viinitarhalle poimimaan rypäleitä. Samalla he pääsevät tutustumaan viinin alkulähteisiin ja sitä kautta ostamaan esimerkiksi matkamuistomyymälästä tilan viinejä. Samaa sovelletaan kahviplantaaseilla ja Suomessa muun muassa mansikanpoiminta paikoilla. Muualta maailmasta tuleva turisti ja matkailija näkee ja kokee Suomalaisen ruuan, viljan, lampaiden kerimisen, poron hoidon ja muut arkiset asiat elämyksenä. Tällöin jopa kaikkein yksinkertaisin tapa, vaikkapa perunoiden kuokkiminen voikin olla elämys mistä jopa matkailija on valmis maksamaan päästessään sitä kokeilemaan kuten vaikkapa kiinassa riisin viljelyn parissa viihtyvä Suomalainen elämys matkailijakin ajattelisi. Miksi siis ei olisi mahdollista, että perinteinen perunapelto saakin aivan uuden tulonlähteen siitä, että se kutsuu matkailijoita pellolle kuokkimaan perunaa, poimimaan tilan kanalasta kanamunia ja vaikkapa jopa tekemään yhdessä ryhmän oma ateriansa. Tällaiselle matkailulle on yhä enemmän ja enemmän kysyntää, sillä kulttuurilliset perinteet kiinnostavat ja tulevat jatkuvasti enemmän esille maailman globalisoitumisen myötä.

Villi kortti

Kaikenlainen erikoinen saa enemmän mediahuomiota ja monille pienille ideoille on aina tilaa. Kunhan onnistutaan markkinoinnissa ja liiketoiminta suunnitelmassa varsinkin tulo lähteiden analysoinnissa, kaikki on mahdollista. Yksi hieman vallattomampi idea voisi olla varsinkin aasialaisille turisteille bonsai koivujen myyminen matkamuistoksi. Koivu kun kuitenkin on erikoinen puu ja ei kasva joka kolkassa. Valkoinen runko ja mahdollisesti itävä pakuri istutus puun juuressa voisi olla erikoinen ja arvokas matkamuisto turistille Suomesta. Kunhan vain ideoita riittää on vain taivas rajana tänä päivänä siitä millä voi tehdä elantonsa. Uusia ideoita on helppo poimia valmiina muista maista ja siksi matkustelu usein avaakin uusia luovia suunnitelmia toteutettavaksi.

Villi kortti

 

Comments are closed.