Mennään Melomaan!

Yhdistetty melonta ja vaellusretki on helppo ja mukava yhteinen ajanviete niin perheelle kuin vaikkapa kaveruksille tai pariskunnalle.

Mennään Melomaan!

Kunnon kohotukseen, mietiskelyyn, rauhoittumiseen tai ihan vain luonnosta nauttimiseen metsän ja järvien sekä jokien tutkimusretki hellii mieltä kuin mieltä. Melonta ja vaellus voi olla myös romanttinen retki pariskunnalle. Yö teltassa, aamun usvainen järvi ja nuotion leimu. Iltakahvit leiripaikalla ja metsän hiljaisuus. Mikäpä parempi tapa tutustua toiseen paremmin. Retkeily sopii lähes kaiken ikäisille, jos liikuntakykyä riittää. Huonokuntoisille vanhuksille tai pienille lapsille retkeily ei kuitenkaan ole paras mahdollinen harrastus, sillä liikkuminen metsässä ja luonnossa on yllättävän rankkaa liikuntaa varsinkin, jos mukana on yön yli tehtävälle retkelle.

Miten suunnitella melontaretki

Melonta retki tulisi aina suunnitella huolellisesti. Jos retkelle lähtee mukaan useampi ihminen ja varsinkin jos mukaan tulee lapsia, yön yli retkiä kannattaa silloin suunnitella palaverissa jo reilusti ennen lähtöä. Ruuat, tarvikkeet ja muut kun kannattaa ottaa mukaan vain yhteen reppuun, jottei liikaa turhaa tavaraa joudu jokaisen kantamaan. Päättäkää siis ryhmässä kuka tuo mitäkin ja pitäkää huoli, että juuri ennen retkeä vielä varmistetaan, että kaikki välttämättömimmät tarvikkeet muun muassa ruuan laitto välineet ovat matkassa mukana. Kukaan ei halua yllätyksiä ensimmäisen yön pysäkillä siitä, että vaikkapa trangian kaasu unohtui tai, että kenelläkään ei ole sytytysaineita mukana. Retkellä voi ja pitääkin herkutella ihanalla retkiruualla. Mikä voisi olla parempaa kuin kuuma kaakao ja hernekeitto pitkän retkipäivän päätteeksi? Tai aamulla aamukahvi kera mustikkapuuron. Päättäkää ryhmässä joka tauon ja joka päivän ruuat jo etukäteen ja tehdä retkelle menu. Ruuan laitto vuoroissa voi olla yksi ryhmän jäsenistä vuorotellen tai vuoroa voi jakaa useamman henkilön ryhmiin. Se, että kaikki osallistuu ruuan laittoon ei välttämättä onnistu, sillä usein yhdellä trangialla voi toimia vain yksi henkilö kerrallaan. Toki tiskauksen ja ruuan jälkeisen siivouksen voi hoitaa ne, jotka eivät osallistuneet itse ruokaan.

Turvallisuus

Kaikkein tärkein suunniteltava asia retkeä varten on se, että kaikilla on turvallista ja on olemassa varasuunnitelma erilaisia skenaarioita varten. Mitä jos sataa? Mitä jos kaatuu kajakilla? Mitä jos joku taittaa nilkkansa? Nämä kaikki perusasiat on käytävä yhdessä läpi ja mietittävä mikä on pelastussuunnitelma, jos metsän keskellä tapahtuu onnettomuus. Yksin ei ole muutenkaan kovin suotavaa lähteä pitkälle tai vaativalle retkelle, joten ryhmässä toimiminen usein on turvallisempaa. Tosin mitä enemmän porukkaa ryhmässä on, sitä todennäköisemmin jonkinlainen haaveri tai nilkan nyrjähtäminen jollekin ryhmän jäsenelle sattuu. Tuuli ja vedenvirtaukset kannattaa huomioida melontareittejä miettiessä. Myös se, kuka johtaa ryhmää. Ryhmän johtaja kannattaa olla vaihtuva ja siinä pitää ottaa huomioon muiden tahti ja kunto. Nestetasapainosta varsinkin kuumalla kelillä pitää osata pitää huolta ja taukoja olla tarpeeksi usein. Kylmyyttä varten jokaisen tulisi olla tarpeeksi hyvin varusteltu ja sadetta varten jokaisella tulisi olla sadevarusteet. Kylmissään ja märkänä ei retkellä ole kivaa. Muu vesiliikenne huomioidaan niin, että kajakit, melat tai vaatetus on värikästä. Vedenvaraan joutumista ehkäistään kunnollisilla perustaidoilla ja melontaliivit tulee olla jokaisella päällä aina oltaessa vesillä! Retkikokemus jokaisella on oltava sillä tasolla, että yön yli retki voidaan tehdä ja jos ryhmässä on aloittelijoita, heidän priiffaaminen retkestä täytyy tehdä huolella. Ja kaikkein tärkeimpänä hyvä mieli ja liikunnan ilo, ryhmä työskentelyn fiiliksiä ja retkeilyn taikaa!

 

Turvallisuus

Comments are closed.