Raahen saaristo on yksi Suomen parhaista kesäkohteista

Suomalaisten lempikesäkohde tuntuu olevan lähes poikkeuksetta oma mökki, eikä ihme. Kesäloma sujuu mukavasti riippumatossa tai laiturilla pötkötellen. Jos kesällä on kuitenkin aikaa muuhunkin, on Suomi täynnä upeita retkikohteita, jotka jäävät liian usein ulkomaankohteiden varjoon. Erityisesti maamme saaristo on upea kesäkohde. Saaristoista kuuluisin on varmaankin Turun saaristo ja paljon veneillään myös Helsingin ja Tammisaaren edustalla. Retkeilijöille mainioita tutkimuskohteita tarjoaa kuitenkin myös Raahen saaristo, joka onkin äänestetty vuoden parhaaksi retkeilykohteeksi. Raahen saaristoon kuuluu rannikon lähellä sijaitsevia helposti saavutettavia sisäsaaria ja kauempana avomerellä sijaitsee lisäksi pieniä luotoja.

Raahen saaristo on yksi Suomen parhaista kesäkohteista

Raahen saaristo on vesillä liikkujan unelmakohde

Vuonna 2016 suomalaiset retkeilijät äänestivät vuoden retkikohteeksi hieman tuntemattomamman Raahen saariston. Kyseessä on 24 neliökilometrin alue, joka on suurelta osin luonnonsuojelualuetta. Muodoltaan saaret ovat loivia ja niiden rannat hiekka- ja moreenipohjaisia. Saariston perinteisiin elinkeinoihin kuului satojen vuosien ajan kalastus, laiduntavat eläimet ja merenkulku. Saaristo on myös muuttunut vuosien varrella, sillä osa saarista on yhdistynyt ja uusia saaria on syntynyt. Raahen saaristo sopii erityisen hyvin veneilyyn ja melomiseen ja rantautuminen onnistuu sujuvasti useimmille saarille. Saarilla voi majoittua ympärivuotisessa käytössä olevissa autiotuvissa tai laavuissa, tai pystyttää oman teltan. Kajakkeja voi vuokrata paikan päältä.

Iso-Kraaseli

Raahen saariston toiseksi suurin saari on Iso-Kraaseli, joka on täynnä historiaa. Pituudeltaan saari on ainoastaan 1,3 kilometriä ja leveydeltään 600 metriä, joten etäisyydet ovat helposti otettavissa haltuun. Saarella riittää kuitenkin tutkittavaa ja sillä on komea historia, sillä Iso-Kraaselilla saalistettiin hylkeitä jo 1500-luvulla. Saarelta löytyy suuri puinen majakka ja luotsitupa, joka rakennettiin uudelleen vuonna 1852, mutta jo ennen tätä samalla paikalla oli sijainnut majakka ja luotsitupa. Luotsiasema olikin käytössä saarella aina vuoteen 1964 asti. Nykyään luotsituvassa on mahdollista majoittua joko kahden hengen tai kuuden hengen huoneessa. Saaren pääsee kiertämään muutaman kilometrin pituista luontopolkua pitkin ja polun varrelta löytyy saaren kasveja ja linnustoa kuvailevia opasteita. Kesäisin Iso-Kraaselilla voi ihastella myös laiduntavia lampaita, joiden tärkeänä tehtävänä on huolehtia ruohonleikkuusta ja muutenkin saaren luonnosta.

Raahen saaristo on yksi Suomen parhaista kesäkohteista

Ämmä-Äijä

Ämmä-Äijän saari muodostuu kolmesta yhteen kasvaneesta saaresta eli Ämmästä, Äijästä ja Iso-Soinista. Tälle saarelle kannattaa suunnata, mikäli suunnitelmissa on retken lisäksi kesäinen uimareissu. Ämmä-Äijä on selvästi Iso-Kraaselia pienempi, pituudeltaan noin 650 metriä ja leveydeltään 400 metriä. Saaressa on siisti, pehmeä ja matala uimaranta ja lisäksi retkeläisten käytössä on nuotiopaikka ja laavu. Myös tästä saaresta löytyy kesäisin lampaita laiduntamasta.

Ulkopauha

Ulkopauhan saari tarjoaa edellisiin verrattuna enemmän haastetta rantautumisen suhteen, sillä saaren rannat ovat kivikkoisia ja saarta ympäröivät karikot. Tämä saari on pituudeltaan noin 900 metriä ja leveydeltään 170 metriä. Saaren maasto on pääasiassa lehtimetsää, mutta välistä löytyy muutama kuiva nummitaipale. Saaressa sijaitsee Raahen Kalastajainseuran maja ja nuotiopaikka, jotka molemmat ovat avoinna vierailijoille.

Ulkopauha

Kalla

Kivikkoinen Kallan saari, tai oikeammin luoto, on ollut tärkeässä roolissa kalastajien tukikohtana 1800-luvulta asti. Saaren pituus on noin 300 metriä ja leveys 230 metriä. Tältäkin saarelta löytyy Kalastajainseuran tupa ja nuotiopaikka, sekä kauniita kivikkorantoja.

Konikari

Yksi suosituimmista Raahen saariston retkikohteista on Konikarin saari, joka on vielä hiean Kallan luotoa pienempi. Saaressa käy retkeilijöitä vuoden ympäri, sillä sinne on vesiteitse mantereelta matkaa vain noin kilometri. Konikarin keskiosaa peittää lehtometsä, mutta eteläosa on kuivaa ketoa. Saaren eteläkärjestä löytyy viehättävä hiekkaranta, jossa kelpaa viettää aurinkoista kesäpäivää. Tälläkin saarella on matkailijoita varten nuotiopaikka penkkeineen sekä majoitusmahdollisuus laavussa.

Konikari

 

 

Comments are closed.