Retkeilyturismin Uudet Tuulet

Suomessa retkeilyn ympärille on kasvanut suuri vientibisnes. Maailmalta tullaan Suomeen katsomaan Lappia ja joulupukkia.

Retkeilyturismin Uudet Tuulet

Turistit ympäri maailmaa tulevat ihailemaan kaunista luontoamme, jota kuitenkin loppupelissä osaamme hyödyntää liian vähän turismin tarkoituksiin. Matkailu on tärkeä valttikortti ja todella tärkeä ekonominen tulonlähde Suomen maakunnille, sen tuominen enemmän esille ja uusien ideoiden pulppuaminen toisi runsaasti rahaa kotimaahan. Mistä siis uusia ideoita matkailun virkistämiseen

Katse maailmalle

Ympäri maailmaa on erilainen luonto ja erilaista tekemistä, sieltä voi kuitenkin poimia valtatrendejä Suomeenkin ja kehittää niistä omantyylisiä ideoita. Esimerkiksi elämysretkeilyn piirissä Suomessa oli huimat maastot ja mahtavat edellytykset viedä isompiakin retkeilykuntia ja ryhmiä erilaisille telttaretkille ja vaelluksille. Vaellus toiminta Suomessa on kuitenkin tällä hetkellä vielä keskittynyt omatoimiseen vaeltamiseen ja retkeilyyn sekä telttailuun. Mutta yrityksen tulisikin ottaa tästä koppia ja järjestää, markkinoida ja mainostaa aktiivisesti erilaisia ryhmille tehtyjä vaellusretkiä. Toinen suuri osa-alue, jota ei ole matkailijoille kaupallistettu vielä tarpeeksi vahvasti on melonta. Melontareittejä Suomessa, kun on pilvin pimein ja järvemme ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Melontaa harrastetaan kyllä ja kajakkeja vuokrataan turismille, mutta ohjattuja melontaretkiä ja tutustumisia on aivan liian vähän. Kysyntääkään toki ei vielä ole, jos retkiä ei ymmärretä edes kysellä. Mutta matkatoimistojen kautta tehty yhteistyö voisi tuoda aivan omanlaisen retkeilyyn perustuvan bisneksen tästäkin Suomeen. Koskenlasku, tuntureille vaeltaminen ja hiihtoretket sekä retkiluistelu ovat kaikki aliarvostettuja matkailun valttikortteja, joita Suomessa voi harrastaa lähes joka puolella. Pohjoisemmassa Suomessa osataan jo hyvin hyödyntää moottorikelkkailun osalta tätä samaa toimintamallia ja toivottavasti mallin hyödyntäminen kasvaa jokaisessa lajissa.

Suomen terapiametsät

Japanilainen villitys, terapiakävelyt metsässä on rantautunut Suomeen. Metsä tarjoaa viihdykkeellistä elämystä kaikille. Muualla maailmassa ei ole Suomen metsien kaltaisia puhtaita, hiljaisia ja turvallisia metsiä. Jo pelkkä metsässä samoilu voi olla suurimpia elämyksiä ulkomaalaiselle turistille. Siellä tehtävät meditaatiot ja henkiseen hyvinvointiin keskittyvä matkailu sekä hetkessä elämisen taito, jooga ja erilaiset muodot siitä voisi hyvin siirtää metsään. Muualla maailmassa samaa tehdään jo savanneilla, aavikoilla ja viidakossa. Erilaisia retriittejä ja mielen hyvinvointi keskuksia pompahtaa kuin sieniä sateella. Glamping, eli pysyvä telttakylä, hotellin tapaisine huoneineen teltan sisällä sopisi hyvin Suomalaiseen metsäänkin. Tosin lyhyen kesämme takia, rakennuksien ylläpito talvella voi olla hankalaa. Metsiä kannattaa ja pitää pystyä hyödyntää paremmin matkailuun. Sienestys ja marjojen poiminta voisi olla elämyslaji mitä voi matkailijat tulla Suomeen kokeilemaan.

Metsästys ja kalastus

Metsästys on kasvava laji ja erilaiset uudet metsästyksen lajit esimerkiksi jousiampuminen on tulossa uudelleen trendiksi. Kalastus on myös elämyslaji. Kalastus sopii Suomeen ja monenmoisen turistin ohjelmaksi. Mikä voisi olla elämyksellisempää kuin kiireisestä suurkaupungista saapuvan turistin vieminen peilityynelle järvelle soutuveneellä mato-ongelle. Tällainen elämys kiirii jo pelkän puskaradion kautta seuraavien korviin ja mahdollisuus isompaankin bisnekseen on todellinen, kunhan uskalletaan tehdä meille tutuista ja turvallisista retkeily kokemuksista turistille uskomattomia elämyspaketteja. Jo pelkkä Suomalainen tyyli elää ja olla voi olla kokemuksena monelle muusta kulttuurista tulevalle jopa shokeeraava. Sauna, avanto, pilkki ja retkiluistelu sekä laskettelu. Hiihtäminen metsässä ja kuuma kaakao takkatulen loimutessa. Sitä osaa matkailija arvostaa, sillä varsinkin maissa, missä luminen talvi on pelkkä ajatus ja saunassa ei olla koskaan käyty, tämän kaltainen ohjelma riittäisi viikon lomamatkalle Suomeen tulevan koko viikon ohjelmaksi. Vaikkakin tuollainen viikko ei varsinkaan urheilulliselle ja talviurheilusta pitävälle suomalaiselle kuulostakaan yhtään niin hääppöiseltä.

Metsästys ja kalastus

Comments are closed.