Retkelle Naapuriimme Norjaan

Suomessa on todella laajat ja mittavat retkeily vaihtoehdot, mutta tosi eräkävijälle voi Suomen luontopolut ja vaellukset käydä vuosien mittaan tutuiksi ja pieni vaihtelu virkistää kummasti! Retkikohteena Norja on varmasti yksi maailman ykköskohteista ja sinne tehdylle matkalle täytyy tehdä ihan omat suunnitelmansa.

Retkelle Naapuriimme Norjaan

Norjan suuremmat retkeilyvaatimukset

Norjassa täytyy retkeillessä ottaa huomioon täysin eri asioita ja turvallisuuteen näkökantoja kuin Suomessa, siitä syystä aloittelija retkeilijän kannattaakin ensin opetella perusteita Suomessa. Suuri ero retkeilyyn Suomessa on se, että Norjassa on paljon korkeammat tunturit ja vuoret, jolloin usein retkeilykin tapahtuu korkeammalla kuin Suomessa. Tähän täytyy suhtautua monella tapaa, ohut ilma ja vuoristo olosuhteet ovat erilaiset kuin Suomen tuntureilla. Sääolosuhteet ovat muuttuvampia ja korkeammalle kivutessa täytyy olla hyvä kunto. Myös lumimyrskyjen ja lumivyöryjen vaarat talvisin täytyy huomioida, samoin koskien ja vuorilta alas tulevan sateen ja kevät lumien antamat vaarat ja esteet on huomioitava. Jokamiehen oikeuksista ja retkeilystä on Norjassa säädetty lähes samat säännöt kuin Suomessakin, mutta maan omiin lainsäädäntöihin ja esimerkiksi avotulen tekoon on kuitenkin perehdyttävä ennen matkaan lähtöä. Retkeilijä saa ylittää maa rajat koska vaan ja mistä kohtaa rajaa vaan, mutta esimerkiksi avotulen teosta on säädetty hieman erilaiset säännökset kuin meillä koto Suomessa. Koiran ja lemmikkieläimen tuontia on säädelty tarkasti Norjassa ja esimerkiksi metsästyskoirasta kannattaa selvitellä erikseen ensin säännöksiä. Norjan vuoristot ovat kuitenkin selvitystyön arvoinen elämys ja muun muassa korkeat Kölivuoriston tunturit, joka kuuluu Skandien vuoristoon, on aivan upea vaellusmaastoltaan. Vaativuutta piisaa ja jyrkillä rinteillä on vaaroja, mutta huolellisella suunnittelulla päästään nauttimaan onnistuneesta vaelluksesta.

Tunturituvat Norjassa

Norjassa on runsaasti retkeilijöille tarkoitettuja lepotupia, jos telttailu ei ole lähtökohtana retkeilyssä. Tuvat tarjoavat retkeilijälle mahdollisuuden siihen, että mukaan ei tarvitse pakata kokonaista telttailu varustusta. Näin ollen saadaan retkeilyyn enemmän mukavuutta ja myös kannettava määrän väheneminen tuo lisää tilaa muulle, mahdollisesti hieman tasokkaamman ruuan tuomiselle retkeilyä piristämään. Tuvassa yöpyminen voi olla myös sosiaalinen elämys, sillä tuvassa saattaa joutua jakamaan paikan myös muiden retkeilijöiden kesken. Rauhaa ja yksin oloa etsivän ei siis kannattaa välttämättä lähteä tekemään retkeänsä tupien avulla. Oli miten oli, tuvissa on paremmat ruuan laitto mahdollisuudet sekä mahdollisuus peseytymiseen, lämpimän veden ja parempien saniteettitilojen kautta ja usein myös niissä on mukavampi nukkua kuin teltassa. Tupien käyttöön ja niiden sijaintiin kannattaa nähdä vaivaa jo reilusti ennen retkeä, koska niiden varustelu ja varaus voi olla eri lailla järjestetty kuin toiseen. Tupien välinen matka kannattaa ajoittaa hieman yläkanttiin, jotta ei käy niin, että seuraavalle yöpaikalle ei päästykään ennen esimerkiksi pimeää. Tupien talvikunnossa pito kannattaa myöskin tarkastaa, jos retkeily talvella kiinnostaa. Osa niistä ei ole auki ja retkeilijöiden käytössä kuin kesän ajan. Niiden huolenpito ja kunnossapito kuuluu valtiolle, jos puutteita tuvassa huomataan, siitä olisi aina hyvä ilmoittaa eteenpäin. Oma siisteys ja ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta tämän kaltaisista mahdollisuuksista pidetään huolta jatkossakin. Jos tupia käytetään väärin tai ne kokevat ilkivaltaa, voi olla, että ne suljetaan tai niiden huolessa pitoon ja kunnossapitoon ei enää budjetoida varoja. Aina lähtiessäsi tuvalta eteenpäin, tarkistathan aina, että tupa on siisti, turvallinen ja jää samaan kuntoon, kun sinne saapuessasi, jotta seuraava retkeilijäkin pääsee nauttimaan tuvasta.

Tunturituvat Norjassa

 

Comments are closed.