Retkikohteena Suomenlinna

Suomenlinna on tuttu retkikohde varmaankin jokaiselle helsinkiläiselle, mutta kuuluu myös turistien silmissä pääkaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Itsekin vien mielelläni kaikki Helsingissä tai Suomessa kyläilevät vieraat käymään saaressa, niin tärkeä paikka siitä on minulle vuosien saatossa tullut. Suomenlinnaan pääsee helposti HSL:n lautalla Kauppatorilta tavallisen bussilipun hinnalla. Lauttamatka kestää noin 15 minuuttia ja sen aikana ehtii mukavasti ihailla merellisen Helsingin maisemia uudesta näkövinkkelistä. Retkikohteena toimimisen lisäksi saari on myös monen ihmisen koti. Suomenlinnassa asuu vakituisesti noin 800 helsinkiläistä, jotka ovat saaneet tottua siihen, että turistit ottavat valokuvia heidän naruilla kuivuvista pyykeistään. Lisäksi saarella työskentelee päivittäin 400 ihmistä. Tunnelma on viehättävällä tavalla kylämäinen ja asukkaiden joukossa on paljon taiteilijoita ja muuta kulttuuriväkeä. Linnoituksen ajoista muistuttaa lähinnä edelleen saarella toimiva Merisotakoulu.

Retkikohteena Suomenlinna

 

Suuntaa eväsretkelle tai kulttuurinautintoihin

Suomenlinnaan voi pakata mukaan omat eväät tai piipahtaa jossain saaren ihanista kahviloista tai ravintoloista. Saarella on myös pieni ruokakauppa, josta voi tarvittaessa hakea täydennystä eväisiin. Saaren palveluihin kuuluu myös pieni kirjasto, joka kodikas piilopaikka esimerkiksi sadekuuron aikana. Löytyypä Suomenlinnasta jopa hostelli, jos kaipaa eksoottista yöpymiskohdetta. Saarella on myös useampi museo, galleria ja esimerkiksi kaunis kivikirkko. Kesäisin Suomenlinnassa järjestetään myös runsaasti teatteriesityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia. Suomenlinnassa pääsee kulkemaan mukavasti hiekkateitä tai mukulakivikatua pitkin, mutta myös halutessaan poikkeamaan pääreiteiltä ja seikkailemaan itsekseen hieman syrjemmässä. Eksymisen vaaraa ei kuitenkaan ole, sen verran pieni saari lopulta on.

Paras retkikohde vuoden ympäri

Suomenlinna on ihana kesällä, jolloin kuumuutta voi paeta viileisiin käytäviin ja turistilaumatkin unohtuvat, kun oman vilttinsä levittää jonnekin hieman kauemmas lauttarannasta, kallioiden suojaan. Mukaan kannattaa pakata uimapuku, sillä Kustaanmiekan ja Susisaaren välistä löytyy pieni hiekkaranta, josta on mukava pulahtaa uimaan. Uimaranta on erityisesti lasten suosiossa ja aikuiset pääsevät hyvin uimaan myös läheisiltä kallioilta. Suomenlinna kutsuu aina myös syksyllä, kun ruska värjää puut ja meri myrskyää. Suomenlinna on tunnelmallinen talvella, kun lumi pehmentää maisemaa ja jäätynyttä merta voi ihailla kaakaokupposen ääressä jossakin saaren tunnelmallisista kahviloista. Keväällä Suomenlinnassa voi nuuskia lämpeneviä tuulia ja ihastella vihertyvää ruohoa.

Retkikohteena Suomenlinna

Entinen elämä merilinnoituksena

Nykyään saarta ajatteleekin ensisijaisesti kaupungin parhaana piknik-kohteena ja saaren synkempi historia merilinnoituksena unohtuu helposti, tykeistä ja salakäytävistä huolimatta. Suomenlinnan eli Sveaborgin merilinnoitusta alettiin rakentaa 1750-luvulla ja se on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista. Merilinnoitusta alettiin rakentaa ruotsalaisten toimesta, mutta 1800-luvun alussa hallinta siirtyi venäläisille. Suomen itsenäistyttyä linnoituskin siirtyi Suomen hallintaan. Suomenlinna on kuulunut Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuodesta 1991 lähtien. Saaren historiaan voi tutustua tarkemmin Suomenlinnan museossa ja se onkin mielenkiintoinen kohde myös helsinkiläisille itselleen. Historiamuseon lisäksi kannattaa käydä vierailuilla museosukellusvene Vesikossa, jossa saa jonkinlaisen käsityksen siitä, millainen voisi olla syvällä meren alla ahtaassa sukellusveneessä.

Retkikohteena Suomenlinna

Suomenlinnassa riittää myös lasten kanssa hauskaa tekemistä

Lapsiperheille Suomenlinna on mitä mainioin päiväkohde, sillä saaresta löytyy juuri sopivassa suhteessa tutkittavaa ja koettavaa. Jo itse lauttamatka saareen on hauska kokemus ja monelle lapselle reissun kohokohta. Saaressa olevien vanhojen tykkien päälle saa kiipeillä ja linnoituksen sisältä löytyy runsaasti salakäytäviä. Vieläkin muistan, kuinka jännittävää oli lapsena tutkia taskulampun valossa sokkeloisia käytäviä, joiden syvyyksistä saattoi löytyä lunta vielä keskikesällä. Lapsille löytyy saarelta myös useampia leikkipaikkoja. Viltin voi levittää haluamalleen ruohoalueelle ja leppoisassa kesäsäässä voi hyvin ottaa vaikka pienet päiväunet. Lisätekemistä löytyy Lelumuseosta, jossa on esillä lelukeräilijän kokoelma eri vuosikymmeniltä.


Suomenlinnassa riittää myös lasten kanssa hauskaa tekemistä

 

 

Comments are closed.