Suomessa on mahtava valikoima koko perheen kesälomakohteita

Kesäloma lähestyy ja olisi mukava keksiä yhteistä tekemistä koko perheelle. Vanhemmilla harvemmin on yhtä pitkiä lomia kuin jälkikasvullaan, joten päivä- ja viikonloppuretket voivat olla mukava kesäjuttu arjen keskellä ja samalla pääsee kuitenkin tekemään jotain hieman tavallista hauskempaa ja erikoisempaa. Parhaita yhteisiä retkikohteita ovat toki sellaiset, joissa viihtyvät sekä lapset että vanhemmat.

Muumien perässä Tampereelle

Muumeja fanitetaan monessa lapsiperheessä ja Naantalin Muumimaailma on monen muumi-intoilijan ykköskohde. Nyt muumiaiheiselle retkelle löytyy kuitenkin myös toinen vaihtoehto, jos Naantali tuntuu liian tutulta. Tampereella avattiin viime vuonna maailman ainoa Muumimuseo, jossa on esille muumien koko tarina, alkaen vaarallisen juhannuksen kelluvasta teatterista jatkuen aina majakkasaaren arvoitukseen asti. Näyttelyssä on esillä tarinoita ja kuvituksia Tove Janssonin kaikista kahdestatoista muumikirjasta, joten katseltavaa ja ihmeteltävää riittää. Muumimuseo sopii parhaiten lapsille, jotka jaksavat keskittyä puuhaamisen sijasta myös kuuntelemaan ja katselemaan. Museosta löytyy kuitenkin myös muutama interaktiivinen teos, kuten Taikurin hattu, jonka sisään pääsee pujahtamaan. Ihmetystä herättää myös kaksimetrinen ja viisikerroksinen muumitalo. Aikuiset puolestaan nauttivat Janssonin taiteelle uskollisista animaatioista ja kuvituksista.

Muumien perässä Tampereelle

Turun linnassa voi kuulla tarinoita kummituksista ja kuningattaren vessakäynneistä

Turku on ihana kesäkaupunki, jossa riittää kulttuuria ja toimintaa kesän jokaiselle päivälle. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on tietenkin Turun linna, joka onkin monen perheen kesäloman vakiokohde. Aikuisia kiehtoo linnan kauneus ja historia, lapsille riittää jännitettävää linnan sokkeloisilla käytävillä. Turun linnalla on synkkä historia myös vankilana ja linnaan liittyy paljon kummitustarinoita. Linnassa järjestetäänkin myös erityisiä kummituskierroksia, mutta ne on tarkoitettu jo enemmän aikuisikään ehtineille, sillä alaikäraja kierrokselle on 15 vuotta. Tarjolla on toki myös tavallisia museokierroksia, joilla pääsee kuulemaan lisää linnan historiasta, hauskoja ja omituisia yksityiskohtia unohtamatta. Lasten mielikuvitusta tuntui kiehtovan viime kesänä hieman liikaakin mm. kuninkaallinen pepunpyyhkijä, jonka tehtävänä oli avustaa kuningatarta vessassa. Tästä riitti meillä kotona juttua vielä pitkän aikaa. Aikuisia naurattaa ajatus, että samasta virasta saattoi hyvinkin nousta poliittiseksi neuvonantajaksi.

Turun linnassa voi kuulla tarinoita kummituksista ja kuningattaren vessakäynneistä

Museot ja puutarha kiehtovat Helsingissä

Vanha, mutta edelleen toimiva kesäkohde sateiselle päivälle on Helsingissä sijaitseva Luonnontieteellinen museo. Museossa voi ihmetellä eri lajien luurankoja, fossiileja, täytettyjä eläimiä ja kuivattuja matelijoita. Toinen mukava vierailukohde vuoden ympäri on Kasvitieteellinen puutarha. Pakkaa mukaan eväät ja suuntaa retkelle tropiikin lämpöön. Toki myös Helsingin muut museot sopivat hyvin koko perheen kohteiksi. Helsingissä on toki aurinkoisen päivän varalta myös valtava määrä saari- ja rantakohteita. Lapsiperheen kesäpäiväkohteiden ykköskaartiin kuuluu myös Kumpulan maauimala, jossa voi nauttia koko päivän polskien ja nurmikolla lekotellen. Isompien lasten kanssa hauskaa riittää myös Uimastadionilla.

Museot ja puutarha kiehtovat Helsingissä

Herra Hakkarainen kutsuu kylään Sastamalaan

Sastamalassa pääsee hyppäämään sisään Mauri Kunnaksen tarinoihin, kun suuntaa vierailulle Herra Hakkaraisen taloon. Tämä sopii kohteeksi pienemmillekin vierailijoille, sillä tarinoihin pääsee osallistumaan neljässä eri toiminnallisessa osiossa. Talossa voi mm. leikkiä Herra Hakkaraisen keittiössä ja käydä avaruuslennolla 1800-luvun kaupungissa. Rohkeimmat voivat tehdä tuttavuutta ullakolla asuvien kummitusten kanssa. Palomiehen ammatista haaveilevat pääsevät puolestaan kokeilemaan, miltä tuntuu laskeutua palomiehen tankoa  pitkin alas. Talossa pääsee myös laskemaan liukumäkeä ja miekkailemaan. Herra Hakkaraisen talo on avoinna ympäri vuoden, mutta kesäaikaan pääsee nauttimaan myös Herra Hakkaraisen hauskasta autopihasta. Talon tunnelmasta nauttivat lasten lisäksi myös lastenmieliset aikuiset, onhan Mauri Kunnaksen rakastettu tuotanto tuttua monille vanhemmille jo omasta lapsuudesta. Talossa on juuri samanlainen tunnelma kuin Kunnaksen kirjoissakin.

Herra Hakkarainen kutsuu kylään Sastamalaan

Comments are closed.