Suunnistus sopii harrastukseksi kaikille metsässä liikkujille

Etsitkö uutta harrastusta tai lisämotivaatiota liikkumiseen? Jos sinua kiinnostaa luonnossa liikkuminen yhdistettynä sopivaan määrään haasteita, suunnistus voi hyvinkin olla uusi lempiharrastuksesi. Suunnistuksen hyvä puoli on myös se, että sitä voi harrastaa juuri niin vauhdikkaasti tai rauhallisesti kuin haluaa. Se on monipuolisempaa kuin lenkkeily ja antaa myös aivoille tekemistä. Pidempikin matka tulee taitettua kuin huomaamatta rastilta toiselle kulkiessa. Aikuinen oppii suunnistamaan siinä missä nuorikin, joten ikä ei ole este aloittamiselle.

Suunnistus sopii harrastukseksi kaikille metsässä liikkujille

Suunnistus on luultavasti paljon hauskempaa kuin kuvittelet

Suunnistuksessa tarvitaan sekä taitoa että tekniikkaa, myös sinnikkyys on avuksi. Monet meistä ovat kokeilleet suunnistamista viimeksi koulun liikuntatunneilla tai armeijassa, mutta laji on varsin hauskaa toimintaa myös aikuisena, ehkä yleensä jopa hauskempaa, sillä koulussa kyse oli yleensä asiasta, joka oli pakko suorittaa. Aikuisena voi suunnistaa ihan omaksi ilokseen. Ja lajikin on luultavasti jotain aivan muuta kuin kaukaisissa muistikuvissa.

Suunnistus on luultavasti paljon hauskempaa kuin kuvittelet

Suunnistus on siitäkin mukava laji, että siinä pääsee nopeasti alkuun. Tärkeää ei ole tämänhetkinen fyysinen kunto, sillä se kehittyy metsässä puuhatessa ja rasteille ehtii rauhallisemmassakin tahdissa. Aina voi kilpailla vain itseään tai oman tasoisiaan vastaan. Toisaalta suunnistuksen monipuolisuudesta kertoo sekin, että kunnianhimoinen ja kovakuntoinen urheilija löytää siitä yhtä lailla haastetta itselleen. Polkujuoksun lisäksi lajissa pääsee käyttämään päätään ja tutustumaan maastoon aivan uudella tavalla. Lisäksi suunnistusta voi harrastaa yhdessä vaikka koko perheen kanssa.

Seurajäseneksi, suunnistuskouluun vai kuntorasteille?

Helpoiten suunnistamiseen pääsee kiinni, kun ottaa yhteyttä haluamaansa seuraan tai liittyy mukaan suunnistuskouluun. Kiintorasteja voi kiertää myös omatoimisesti tai osallistua yhteiselle kuntorastille. Kuntorasteja järjestetään lähes kaikkialla Suomessa ja niiden järjestäjinä toimivat eri seurat. Keväällä, kesällä ja syksyllä erityisesti suuremmissa kaupungeissa on lähes joka ilta jonkin seuran järjestämä kuntorasti. Yleensä tarjolla on erikseen aloittelijoiden ja lasten rata ja tämän lisäksi eri pituisia haasteellisempia ratoja. Tiedot tulevista kuntorasteista löytyvät netistä, esimerkiksi Suunnistusliiton kalenterista.

Seurajäseneksi, suunnistuskouluun vai kuntorasteille?

Suunnistuskoulujen kautta pääsee helposti mukaan toimintaan ja samalla saa neuvoja kartan lukemiseen ja ylipäänsä metsässä liikkumiseen. Eniten suunnistuskouluja järjestetään keväisin, joten uusia taitoja pääsee sopivasti harjoittelemaan seuraavana kesänä ja syksynä.

Kiintorastit ja MOBO-suunnistus sopivat itsenäiselle harrastajalle

Kiintorasteiksi kutsutaan sellaisia rastipisteitä, jotka on asetettu metsään pysyvästi ja niitä voi kiertää silloin kun itselle parhaiten sopii. Tarvitset mukaan vain alueen kartan. Kiintorastit ovat seurojen ylläpitämiä ja niiden karttoja saa urheiluseurojen ja liikuntaviraston kautta.

Kiintorastien karttoja löytyy melko hyvin myös netistä Suunnistusliiton sivuilta ja näitä karttoja hyödynnettäessä suunnistamista kutsutaan yleensä nimellä MOBO, joka tarkoittaa siis suunnistamista mobiilikartan avulla. Voit ladata puhelimeesi ilmaisen MOBO-sovelluksen ja suunnata suoraan metsään. Sovelluksessa on mukana myös kompassi ja sen ja kartan avulla löytyvät myös rastit.

Suunnistusseurojen kautta pääsee nopeasti osaksi mukavaa harrastajajoukkoa

Suunnistusseurat toivottavat tervetulleiksi myös kokemattomat suunnistajat. Jos kaipaat seuraa suunnistamiseen tai enemmän neuvoja alkuun pääsemiseksi, suunnistusseura on tässä kohtaa oikea osoite. Seuraan kannattaa liittyä myös siinä tapauksessa, jos haluat joskus osallistua suunnistuskisoihin.

Suunnistusseurat järjestävät kansallisia suunnistuskilpailuja. Niitä löytyy joka puolelta Suomea ja ratoja on tarjolla kaikille taitotasoille. Vuosittain Suomessa järjestetään satoja suunnistuskilpailuja ja tämäkin osaltaan kertoo lajin suosiosta. Suunnistuskilpailut ovat myös hyvä paikka tavata muita harrastajia ja päästä syvemmälle sisään lajin maailmaan. Jos kaipaat useammin päivitystä lajista tai lisämotivaatiota harrastamiseen, kannattaa tutustua myös Suunnistaja-lehteen. Siitä löytyy aloittelijallekin monipuolista ja hyödyllistä tietoa ja samalla kerrotaan toki suunnistamisesta huippu-urheilutasolla.

Comments are closed.