TELTTARETKEILYN PERUSTEET

Monet ihmiset lähtevät mielellään ulkoilmaan lomalle tai pienille retkille, mutta vietettyään muutaman päivän ja yön teltassa tai asuntoautossa, tilanne voi muuttua hieman haastavaksi ensikertalaisille. Mutta ei huolta, telttailu muuttuu helpommaksi ajan myötä joka kerta uudelleen, ja ennen kuin tiedätkään, saat pystytettyä telttasi jo muutamassa sekunnissa ja olet tuota pikaa valmistamassa herkullista ateriaa leirinuotiolla.

Ota selvää käytännöistä ennen matkaa

Ennen kuin lähdet matkaan, ota selvää leiriytymispaikan tiloista ja säännöistä. Tarkasta, onko saatavilla juotavaa juoksevaa vettä, onko nuotioiden tekeminen sallittua ja minne. Kannattaa myös selvittää, mikä on suurin sallittu ryhmäkoko tietylle paikalle, ja onko paikalla suihkutiloja tai vesivessoja. Ota selvää siitä, täytyykö sinun säilyttää ruoat jollakin tietyllä tavalla ja tarvitseeko sinun tehdä varausta alueelle.Jokainen leiriytymisalue on hieman erilainen kuin muut, mutta prosessi on yleisesti ottaen samanlainen. Leirintäalueilla on tiettyjä alueita, jotka vastaavat jotain numeroa tai kirjainta (tai jotain numeroiden tai kirjainten yhdistelmää). Leiriytymisalueet saattavat olla sellaisia, joihin pääset suoraan autolla, tai sellaisia, joihin joudut patikoimaan pidempiä matkoja. Joillakin leiriytymisalueilla on nettivarausjärjestelmät ja joillakin paikan varaaminen onnistuu vain ainoastaan paikan päällä saapumisjärjestyksessä.Useimmat leirintäalueet ovat hyvin suoraviivaisia. Alueella on yleensä parkkipaikka, nuotiopaikat tai grilli ja piknikpöytä. Pöytiä voi olla mahdollista siirtää joissain tapauksissa jonkun verran, mutta yleisesti ottaen suurin päätös leirintäalueelle saavuttaessa on valita teltan pystytyspaikka ja kokkauspisteen valitseminen.Kierrä ensin leirintäalue läpi kävelemällä löytääksesi parhaat paikkavaihtoehdot teltallesi, ruoanlaittoa ja syömistä varten. Kun pidät turvallisen välimatkan näiden kolmen paikan välillä leirissäsi, autat pitämään alueen turvallisempana ja miellyttävämpänä. Pidä kaikki ruoka suojassa jyrsijöiltä ja muilta eläimiltä. Joissain puistoissa on omia leirintäalueita teltoille, mutta joissain taas ei. Kun alueita ei ole erikseen osoitettu, sinun täytyy itse löytää sopiva paikka leirintäalueelta. Vältä jyrkänteitä, vuolaita virtoja ja kaatumisvaarassa olevia kuolleita puita. Jos ilmassa on ukkosta, ei leiriä kannata perustaa myöskään keskelle peltoa.

Valitse paikka huolellisesti

Valitse paikka huolellisesti

Paras paikka teltalle on tasainen maa, mutta ei liian alhaalla. Teltan on oltava turvallisen matkan päässä nuotiopaikasta ja ruoanlaittoalueesta. Nuotiosta lentävät kipinät saattaisivat polttaa telttaasi reikiä tai jopa sytyttää sen palamaan. Teltasta tulevat kepit ja narut taas saattavat muodostaa kompastumisvaaran, jos teltta sijaitsee vilkkaalla paikalla. Leiriydy ennen pimeää ja ota selvää maastosta valoisan aikaan. Jos sinun on poistuttava leiristä pimeän tulon jälkeen, pysy alueilla, jotka olet nähnyt valossa, älä liiku yksin ja käytä otsalamppua.Kun pystytät telttaa, etsi suuri tasainen alue, jolle voit pystyttää telttasi, ja siivoa alueelta pois kaikki oksat, kivet, kävyt tai muut roskat. Nämä eivät ole pelkästään epämukavia nukkuessasi selkäsi alla, vaan ne voivat myös puhkaista telttakankaan. Vältä matalia ja upottavia alueita maassa, sillä niistä voi tulla erittäin märkiä paikkoja vesisateella. Suuntaa teltta niin, että pääsi on hieman ylämäkeen päin nukkuessasi.Joissain teltoissa on alusta tai pohja, jonka päälle teltta pystytetään. Mikäli teltassasi ei ole sellaista, voit käyttää myös vedenpitävää pressua. Muista vain taittaa ylimääräiset reunat pressun alle, sillä muuten se kerää vettä eikä suojaa siltä. Asettele ensin pohjakangas paikalleen ja pystytä sen jälkeen teltta valmistajan ohjeiden mukaisesti.Matkailuautot ja asuntovaunut ovat tervetulleita leirintäalueille, joilla on tilaa ja mahdollisuuksia vastaanottaa ajoneuvoja. Matkailuautojen ja asuntovaunujen leirintäpaikat saattavat erota toisistaan leirintäalueiden välillä, joissakin auto saatetaan peruuttaa paikalleen ja toisissa ajaa läpi. Levitettävät ajoneuvot saattavat aiheuttaa tilaongelmia tietyillä alueilla. Tarkasta aina leirintäalueelta mahdolliset kokorajoitukset ja varmista, etä osaat käsitellä ajoneuvoa ajaessasi leirintäalueella. Varsinkin jos vuokraat matkailuauton tai asuntovaunun, pidä huolta, että osaat ajaa ja käyttää sitä.

Tekemistä illoiksi ja leirintäalueen etiketti

Tekemistä illoiksi ja leirintäalueen etiketti

Useimmilla leirintäalueilla on ilmoitettu erikseen hiljaisuusajoista, tyypillisesti hiljaisuutta on noudatettava klo 22.00—6.00. Vaikka jotkut ihmiset haluavat valvoa pidempään, toiset haluavat nousta ajoissa ylös. Ole kohtelias naapureitasi kohtaan ja noudata hiljaisuusaikoja. Käytä yöajan hiljaisuus hyödyksesi kuuntelemalla luonnonääniä. Kohteliasuuden ei kuitenkaan pidä loppua hiljaisuuden loppumiseen, joten muista, että myös muut ihmiset jakavat saman leirintäalueen. Varmista, ettei oma viihtymisesi aiheuta muille harmia.Jos haluatte seurueenne kanssa olla hereillä myöhempään, mutta ette halua häiritä muita retkeilijöitä, voitte pelata teltassa korttia, lautapelejä tai katsella elokuvia tabletilta. Jos olet liikkeellä yksin tai muu seurueesi haluaa jo nukkua, voit ottaa tablettisi tai älypuhelimesi ja pelata kortti- ja kuulapelejä tai yatzya sillä netissä. Kuulokkeiden kanssa voit myös katsella elokuvia tai kuunnella musiikkia niin, että muut saavat nukkua, mutta säädä näyttö riittävän himmeäksi, ettei sen valo häiritse muita.Useimmilla leirintäalueilla ei ole sääntöjä valon käyttämisen suhteen leirintäalueella, mutta mieti kuinka valosi vaikuttavat muihin leirintäalueen käyttäjiin, jotka saattavat yrittää nukkua tai nauttia leirintäalueen ja luonnon pimeydestä. Pidä valonlähteet suojattuna ja osoitettuna alas. Voit myös sammuttaa valot kokonaan voidaksesi nauttia kauniista yötaivaasta. Huomaa, että toisten ihmisten asuttamille leirintäalueilla saapuminen tai läpikulkeminen voidaan nähdä epäkohteliaaksi ilman paikalla olijoiden lupaa. Samoin myöskään sinun ei tule pystyttää leiriäsi niin, että se häiritsee naapurisi tilaa. Kun poistut leirintäalueelta, jätä se aina puhtaampaan kuntoon kuin saapuessasi. Se jättää hyvän esimerkin seuraajille kävijöillä ja pitää ruokaa etsivät eläimet ja hyönteiset loitolla. Jos leirintäalueella on mukavuuksia, heitä roskasi leirintäalueen roskikseen joka ilta ja pese asiasi. Jos taas retkeilet metsässä, muista pakata roskasi mukaan. Osa retkeilyn hauskuudesta on, että sinulla on hieman lupaa olla likainen ja haiseva. Mutta pelkästään muiden retkeilijöiden tähden, älä anna sen karata käsistä.

Comments are closed.