Vaellus Lapin tuntureilla

Vaellus Lapin tuntureilla

Patikointi on suosituin termi Kanadassa ja Yhdysvalloissa pitkään, voimakkaaseen kävelyyn, yleensä reiteille (kävelyreiteille), maaseudulla, kun taas sana kulkee lyhyempiä, erityisesti kaupunkien kävelyretkiä. Toisaalta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Irlannin tasavallassa sana “kävely” on hyväksyttävä kuvaamaan kaikkia kävelymuotoja riippumatta siitä, onko se kävely puistossa tai backpacking Alpeilla.Sana vaellus käytetään usein myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa, samoin kuin rambling, hillwalking ja kaatunut kävely .Termi bushwalking on endeeminen Australiaan, sillä Sydney Bush Walkers -klubi on hyväksynyt sen vuonna 1927. Uudessa-Seelannissa pitkää, voimakasta kävelyä tai vaellusta kutsutaan trampingiksi.Se on suosittu aktiviteetti lukuisten vaellusorganisaatioiden kanssa kaikkialla maailmassa, ja tutkimukset viittaavat siihen, että kaikilla kävelyillä on terveyshyötyjä.

Patikointiin tarvittavat varusteet

Patikointiin tarvittavat laitteet riippuvat vaelluksen pituudesta, mutta päiväretket kuljettavat yleensä ainakin vettä, ruokaa, karttaa ja sateenkestävää pyydystä. Retkeilijät yleensä käyttävät tukevia vaelluskenkiä vuoristoalueiden kävelyyn ja retkeilyyn, suojaa kovasta maastosta sekä lisäävät vakautta. Vuorikiipeilijöiden klubi suosittelee luetteloa “Ten Essentials” -laitteista vaellukseen, mukaan lukien kompassi, vaelluspylväs, aurinkolasit, aurinkosuojatuotteet, taskulamppu, ensiapupakkaus, paloilmaisin ja veitsi. Muut ryhmät suosittelevat esimerkiksi hattuja, käsineitä, hyönteisten hylkiväjä ja hätäpeitteitä. GPS-navigointilaite voi olla myös avulias ja reittikortteja voidaan käyttää oppaana.

Kevyet välttämättömät päiväretket

Erittäin kevyiden retkeilijöiden kannattajat väittävät, että pitkiä luetteloita monen päivän vaelluksille tarvittavista kohteista lisää pakkauspainoa ja siten väsymystä ja loukkaantumismahdollisuuksia. Sen sijaan ne suosittelevat pakkauspainon pienentämistä, jotta vaellus pitkiä matkoja helpottaisi. Jopa vaelluskenkien käyttö pitkillä matkoilla on kiistanalainen ultrakevien retkeilijöiden keskuudessa niiden painon vuoksi. Vaellusajat voidaan arvioida Naismithin sääntöjen tai Toblerin vaellustoiminnon avulla, kun taas etäisyydet voidaan mitata kartalla opisometrillä. Askelmittari on laite, joka tallentaa kävellyn matkan.

Patikointi Lapissa

Suomen koskemattomat metsät ja tuhannet saaret ja järvet tarjoavat vierailijoille runsaasti mahdollisuuksia nauttia kauniista luonnon ympäristöstä. Retkeilijät ja maastohiihtäjät voivat vaeltaa loputtomia metsiä ja laaja-alaisia ​​pohjoisia tuntureita, kun taas Keski- ja Itä-Suomen järvet ja joet ovat ihanteellisia kanootteja, ja Itämeren labyrinttiset saaristot ovat merimiehen paratiisi.Pohjois-Suomen luonnonkauneimmissa osissa retkeilijät voivat vaeltaa tunteja – tai jopa päiviä – näkemättä toista sielua, mutta jopa kaupunkien läheisyydessä on paikkoja, joissa kävelijät tai veneilijät pääsevät helposti lähelle luontoa muutaman tunnin ajan. Monet laaja-alaiset metsä- ja avolouhokset ovat valtion omistuksessa ja niitä hallinnoi Metsähallitus erityisesti Suomen Lapissa. Etelässä enemmän metsiä omistaa paikalliset ihmiset ja ne pystyvät tuottamaan puuta, mutta ne muistuttavat edelleen luonnonmetsää. Suomen vapaat julkiset käyttöoikeudet antavat kaikille oikeuden liikkua vapaasti metsissä ja maaseudulla riippumatta siitä, kuka omistaa maata.Karhunkierros on Suomen suosituin retkeilyreitti, joka vie retkeilijän kauniisiin Oulangan kansallispuiston maisemiin Kuusamossa ja Sallassa. Reitin varrella voit ihailla alueen jokimaisemia, murenevia kallioita ja majesteettisia kanjoneita. Voit myös pysähtyä kuuntelemaan reitin varrella olevien ripustussillojen voimakkaita ääniä. Jos 3–7 päivän vaellus 82 kilometrin pituisella reitillä kuulostaa liian haastavalta, 4-6 tunnin pieni Karhunkierros esittelee upeimmat maisemat pienemmällä tavalla.

Hetta-Pallaksen retkeilyreitti Lapin

Vuonna 1934 perustettu Hetta-Pallaksen retkeilyreitti Lapin sydämessä on ajan mittaan saavuttanut aseman klassisten suomalaisten vaellusreittien joukossa. Vastapainona henkeäsalpaaville kaatuneille maisemille reitti kulkee retkeilijöitään ajoittain upeisiin rotkoihin. Lappi-Lapin luonne on niin puhdas, että vesihuolto matkan aikana voidaan täyttää suoraan puroista. Patikoinnin optimaalinen ajoitus on juhannuksena syyskuun loppuun. Hetta-Pallasin reitin lisäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto tarjoaa yhteensä 350 km kesäretkiä ja 18 lyhyempää luontopolkua. Erinomaisen saavutettavuutensa ansiosta Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, ja se tarjoaa laajan valikoiman vaellusreittejä selkeiden lampien, karhojen ja luonnonvaraisen metsän keskellä. Selkeät markkinat ovat yleensä helppo navigoida ja sopivat myös perheen nuorimmille. Maahisen reitti (2 km) on hyvä vaihtoehto aloittelijoille ja sopii myös pyörätuolille.

Comments are closed.