Vaeltaminen Lapissa

Jokaisen suomalaisen vaeltajan tulisi ehdottomasti kokeilla vaellusta Suomen Lapissa. Siellä luonto on henkeäsalpaavan kaunista ja maastoa riittää silmänkantamattomiin.

Vaellusreittejä löytyy runsaasti ja niiden pituudet ja vaikeusasteet vaihtelevat. Toisiin voi lähteä lasten kanssa, mutta vaativimmille reiteille kannattaa lähteä vain, jos omaa hieman kokemusta vaelluksesta. Pisimmille reiteille tulee varata mukaan riittävästi muonaa eikä niiden kantamisen jaksaminen ole kaikille mikään itsestäänselvyys. Pakkaa mukaan reipas ja positiivinen mieli, niin pärjäät pitkälle!

Suosituimmat vaellusreitit

Lapin ainutlaatuinen luonto houkuttelee vuosittain paljon vaeltajia. Reiteille on sijoitettu autiotupia ja tulentekopaikkoja niin, että vaeltajalla on mahdollisuus pysähtyä evästämään ja lepäämään tarpeen tullen. Kenenkään ei siis tarvitse selviytyä kymmeniä kilometrejä ilman kunnon pysähdyspaikkaa. Yksi suosituimmista Lapin vaelluskohteista on 55 kilometrin pituinen Hetta-Pallas -reitti. Sen varrella vaeltaja pääsee ihailemaan komeita tunturimaisemia toinen toisensa jälkeen. Reitti kuuluu Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Reitin varrella vaeltaja pääsee nauttimaan mm. saunasta ja autiotuvista. Vaeltamista helpottaa se, että kaikki reitin varrella esiintyvät luonnonvedet ovat juomakelpoista. Reitin varrella on useita 6-14 kilometrin pituisia osuuksia, joista jokaisesta löytyy joko autio- tai varaustupa. Varaustupa on lukittu mökki, jonka käyttö on maksullista. Sieltä löytyy yleensä makuualustat, patjat, peitot ja tyynyt sekä ruuanlaittovälineitä. Reitti päätyy lopulta Pallastunturin luontokeskukseen.

Sevettijärvi-Pulmanki -reitti kulkee Urho Kekkosen kansallispuiston maastoissa. Se lähtee Sevettijärven kylästä, jonne auton voi jättää parkkiin. Tosin reitin voi kulkea kumpaankin suuntaan tahansa, joko etelästä pohjoiseen tai toisinpäin. Reitti on jaettu useisiin, 9-19 kilometrin pituisiin osuuksiin, joista jokaisesta löytyy autiotupa. Vaellusreitti on vaativa, joten kannattaa miettiä, valitsetko tämän 60-70 kilometriä pitkän reitin. Kevon reitti on suosittu vaeltajien kesken. Se on 63 kilometriä pitkä ja kulkee nimensä mukaisesti Kevon luonnonpuiston läpi. Maasto on tunturikoivikkoa, avotunturia, metsää ja mukana on myös kanjonin laakso. Reitti ei ole mikään tasainen ja vaeltajan tulee pystyä kulkemaan ylä- ja alamäkiä, joita reitillä on paljon.

Vaellukselle mukaan

Hyvät varusteet ovat kaiken A ja O. Ulkoiluvaatteiden tulisi olla veden- ja tuulenpitäviä. Kylmä voi tulla kesälläkin ja mitä korkeammalle mennään, sitä kylmempää on. Tuntureiden sateet voivat tuntua kylmiltä, joten sadetakki on hyvä varuste. Myös kenkiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä tuntureiden maasto voi olla liukasta. Hyvä pito on tarpeen. Lisäksi kenkien tulisi olla vedenpitävät. Goretex on hyvin suosittu materiaali.Yleissääntönä vaeltaja kantaa itse omat varusteensa, joten kannattaa miettiä, mitä jaksat kantaa. Ylimääräistä ei kannata kanniskella mukana. Astioista muoviset ovat kätevät, sillä ne ovat kevyitä kantaa ja ne on helppo pestä. Ruuanlaittoon voi ottaa mukaan retkikeittimen ja kattilan. Vaikka lähtisit vaeltamaan kesällä, on pipo tarpeellinen varuste, sillä öisin on kylmä. Hanskat pitävät sormet lämpiminä. Muista ottaa kartta mukaan! Jos luotat pelkkään puhelimella toimivaan karttaan, et joudu pulaan, mikäli olet varautunut myös paperikartalla. Paperi ei paina ja se mahtuu rinkkaan kätevästi!

Vaellukselle mukaan

Ruokatarvikkeista vesi on tietysti tärkein. Sitä tulee varata mukaan riittävästi. Liikaa ei kuitenkaan kannata ottaa Lapin vaellusretkille mukaan, sillä vesipisteitä on reiteillä useita ja tunturien luonnonvettä saa juoda. Kannattaa kuitenkin varautua juomaveden keittämiseen. Vaellukselle hyviä mukaanotettavia eväitä ovat esim. pussikeitot, -puurot, kuivaliha, proteiinipatukat tai leipä.Vaellukselle on tärkeää ottaa mukaan ensiaputarvikkeita. Näitä ovat laastarit, sidetarpeet sekä hyttysenpistoihin laitettava kutinaa helpottava voide (esim. aloe). Lisäksi mukaan kannattaa ottaa hyttyskarkotetta ja monien helpotus on ns. hyttyshattu, joka suojaa päätä hyttysiltä.

Comments are closed.